Iata un articol mai vechi dar inca de actualitate. Nimic nu s-a schimbat de atunci, patrupedele supravietuitoare uciderii (care se desfasoara in continuare in locatii necunoscute) sunt tinute in conditii infecte fata de care moartea reprezinta o dulce scapare. S-au efectuat anchete „de forma”, in care nu s-au gasit vinovati cel mai probabil fiind realizate la un gratar si un pahar de vin. Asociatiilor pentru protectia animalelor nu li se mai permite accesul nicaieri din dispozitia „celor alesi”  incalcandu-se flagrant prevederile legale. Pentru fotografii va rugam sa accesati acest link. http://mirela68.gapo.ro/albume/detaliu/13260-4G9FQORF4LYVOPM
Atentie, sunt fotografii socante interzise minorilor!Masacru Canin la Onesti

Mai multe cadavre de caini au fost descoperite ieri, la Onesti, in curtea oborului, intr-o groapa aflata in apropiere de adapostul pentru cainii fara stapani, administrat de Primaria Onesti. Multe dintre patrupedele aflate in descompunere aveau boturile taiate. Reprezentantii asociatiei de protectie a animalelor “Pas in doi” afirma ca vinovatul principal este Mihai Lupica, seful serviciului de ecarisaj, care primeste, de la Asociatia pescarilor si vânatorilor câte doua cartuse pentru fiecare nas de câine impuscat in mediul silvatic.

Reprezentantii asociatiei non-guvernamentale “Pas in doi” din Onesti au descoperit intr-o groapa aflata in apropierea oborului de animale mai multi saci de nylon , plini cu lesuri de câini. Majoritatea dintre cadavre aveau boturile taiate. Mirela Teirau si Ioana Plesu, de la “Pas in doi”, spun ca au vazut, in urma cu cateva zile, ca mai multe persoane carau la groapa, cu roaba, cadavre de caini, care erau aduse din directia adapostului, iar cele doua femei au anuntat presa, ieri dimineata.

Autoritatile ancheteaza cazul

Investigatiile au inceput ieri, ocazie cu care s-a constatat ca maidanezii ucisi provin de la adapostul de caini din Onesti, pentru ca aveau clipsuri de identificare, prinse in urechi, si pentru ca pe sacii in care se aflau cadavrele era lipita eticheta de la firma cu care Primaria are contract pentru furnizarea hranei pentru patrupede. Marian Lupica, sef al Serviciului de Ecarisaj, directorul Ion Paris si alti reprezentanti ai Primariei Onesti au sustinut ca nu stiu nici cine a omorat cainii, nici cine le-a taiat nasurile si nici cine a sapat groapa. Directorul Administratiei pietelor, bazarului si oborului, Neculai Doilet, a spus ca nici el nu stie cine a facut excavatiile, desi oborul este pazit, iar groapa a fost facuta cu utilaje, nu manual. Urmele de utilaje erau vizibile in zona, iar langa groapa se mai afla o movila mare de pamant, intr-o parte, si semne de nivelare recenta, in cealalta parte. Iubitorii de animale de la asociatia “Pas in doi” sunt siguri ca exista mai multe gropi in zona, care sunt pline cu cadavre si care au fost astupate, in timp ce groapa descoperita ieri ar fi urmat sa fie si ea astupata, dupa ce se umplea cu starvuri. Politistii onesteni nu au luat nici o decizie in privinta dezgroparii cadavrelor, motivand ca nu intra in atributiile lor, desi voluntarii de la “Pas in doi” spun ca trebuia sa se constate cate cadavre se afla sub pamant. Si directorul Ion Paris a refuzat sa dispuna scoaterea cadavrelor, nici macar din groapa care nu fusese astupata in totalitate, pe motiv ca nu e de competenta lui. Paris ne-a spus ca nici de acoperirea gropii nu se ocupa el, pentru ca aceasta se afla in curtea oborului, de care raspunde directorul Neculai Doilet. Pe de alta parte, Ecaterina Muscalu, de la garda de mediu, a precizat ca hoiturile reprezinta “un focar de infectie”, iar legislatia interzice ingroparea cadavrelor, mai ales ca la targul din obor vin foarte multi oameni. Doar vreo patru cadavre au fost ridicate, ieri, de catre Directia Sanitar-Vetrinara, reprezentanta la fata locului de medicul Gabriela Vieru. Lesurile urmau sa ajunga in Bacau, pentru necropsie si pentru a se stabili cum au murit animalele. Pe linie de mediu, se desfasoara o alta ancheta, pentru incalcarea legii care prevede ca lesurile trebuie transportate la Protan, si nu ingropate.

Se cauta vinovatii

In legatura cu persoanele care se fac vinovate de uciderea si mutilarea cainilor, Mirela Teirau si Ioana Plesu, de la asociatia “Pas in doi”, au opinat ca animalele au fost omorate de angajatii Primariei, de la Serviciul de ecarisaj, care si anul trecut au fost acuzati de rele tratamente aplicate maidanezilor. Mirela Teirau, dar si alti onesteni, au facut plangeri penale impotriva reprezentantilor Primariei, dar procurorii au decis sa nu inceapa urmarirea penala. Un singur dosar se mai afla in cercetare, iar Mirela Teirau ne-a spus ca lesurile descoperite ieri reprezinta dovada ca ororile semnalate de ea sunt reale, si nu au fost inventate, asa cum afirma reprezentantii Primariei Onesti. Despre nasurile taiate de la caini, voluntarii de la “Pas in doi” il suspecteaza pe seful de la ecarisaj, care ar fi si vanator si care ar fi putut obtine cartuse gratuite, in schimbul nasurilor de caini, insa informatia nu a putut fi confirmata. “Vom efectua o ancheta si vom lua masuri impotriva vinovatului, chiar daca el este angajatul nostru”, ne-a declarat directorul Ioan Paris. Masuri similare a anuntat si Garda de Mediu, precum si Directia Sanitar –Veterinara si Politia Onesti.

Gheorghe LEU

sursa: ziarul "Observator de Bacau" articol din martie 2009