In urma mitingurilor de protest desfasurate sub diverse forme(greva foamei, manifestatie, flashmob) in Capitala si a prezentarii dosarului Romaniei la Bruxelles in fata Parlamentarilor Europeni, reactiile au fost diverse.
Pe de o parte, parlamentarii europeni reprezentanti ai tarilor super civilizate (Germania, tarile Scandinave) si-au manifestat stupoarea cu privire atat la lipsa de educatie si primitivismul romanesc cat si la infantilitatea solutiilor propuse de cei „alesi”. In plus, o intrebare de bun-simt pusa reprezentantilor romani la Bruxelles, ar trebui sa fie ca un dus rece pentru toata suflarea romaneasca: „Bine, dar Romania nu este o tara crestina? Nu este o tara Ortodoxa?” Ce ar fi putut raspunde reprezentantele noastre acolo, in conditiile in care numeroase apeluri din tara si din strainatate trimise pe adresa Patriarhiei Romane au ramas fara raspuns?  

Pe de alta parte, majoritatea ziarelor si televiziunilor din tara au inceput o campanie de sustinere a eutanasierii ca masura „viabila”, nu cu argumente logice, stiintifice pentru ca nici nu ar avea cum (acestea pur si simplu nu exista !!!) ci cu minciuni sfruntate de genul „asa fac vecinii nostri civilizati” (Franta, Anglia).
Iata de exemplu Libertatea, un ziar de metrou , cu mare audienta in randurile categoriilor sociale mai putin instruite, sustine sus si tare ca in Franta patrupedele fara stapan sunt prinse de serviciile de ecarisaj si eutanasiate daca nu sunt revendicate in termen de 14 zile dar ca un proiect de lege aflat pe masa parlamentului francez prevede eutanasierea lor imediat dupa prindere. Aceeasi masura este mentionata a se aplica in Marea Britanie unde patrupedele fara stapan ar fi eutanasiate dupa 7 zile de la prindere in situatia in care nu sunt revendicate.

În Franţa, la două săptămâni după ce sunt adunaţi de pe stradă, câinii şi pisicile fără stăpân sunt eutanasiaţi. Urmează să fie aprobat proiectul de lege care va permite eutanasierea animalelor fără stăpân imediat după prinderea lor.
În Anglia, la Londra, câinii sunt eutanasiaţi dacă nu sunt revendicati de stăpâni în 7 zile.” („Libertatea” 6 mai 2010)

ONG –urile romanesti printre care si „Prieteni Necuvantatori” au facut imediat apel la omoloagele lor din Franta si Anglia pentru afla exact care este situatia.
Din Franta s-a primit un raspuns prompt din partea Fundatiei „Brigitte Bardot” unde se explica faptul ca NU EXISTA nici un proiect de lege in acest sens si ca legislatia franceza nu prevede in nici un caz eutanasierea animalelor comunitare sanatoase. Am primit toata legislatia franceza in vigoare, din care, cu unele mici portite pentru cazuri de exceptie(animale bolnave), lucrurile sunt clare. ONG urile din Franta si-au manifestat dezacordul si stupoarea cu privire la articolul din Libertatea.

Cunoscand eforturile sustinute ale ONG-urilor din Marea Britanie pentru implementarea unei solutii eficiente si civilizate de eradicare a fenomenului cainilor comunitari, asociatia noastra a facut apel la Fundatia Dogs Trust pentru clarificarea situatiei cainilor comunitari din Marea Britanie. Desigur ca iarasi, nu ne-a surprins sa aflam ca nici aici nu se aplica eutanasierea,ci, dupa 7 zile de la prindere cainii fara stapan nerevendicati sunt mutati in adaposturi si oferiti spre adoptie. Sunt eutanasiate NUMAI exemplarele foarte bolnave sau extrem de agresive pentru care expertii considera ca nu mai exista speranta de reintegrare. De altfel, un caine comunitar a devenit o raritate in peisajul urban britanic datorita eforturilor concertate (autoritati + ONG-uri) de sterilizare si adoptie. Ni s-au pus astfel la dispozitie statistici ale involutiei numarului cainilor comunitari din Anglia, pe o perioada de 10 ani, ca efect al unui program de sterilizare bine gandit si studiat de experti, cu efecte pe termen lung! Acest program a fost supus atentiei tuturor „alesilor” romani: primari, prefecti, parlamentari insa prea putini sunt deschisi dialogului si prea putini doresc sa culeaga roadele pe termen lung, probabil intr-o candidatura a ... altcuiva.
Astfel, cu sprijinul mass-media „se marseaza” pe ideea infantila a eutanasierii ca singura solutie, cu siguranta o solutie de moment, mult dorita de domniile lor  dat fiind faptul ca este si cea mai „scumpa” de unde poate „pica ceva consistent” in anumite buzunare.
Nimeni nu aduce in discutie bugetul de 1 miliard de EUR primit de Bucuresti de la UE pentru solutionarea problemei cainilor comunitari. Toata mass-media tace atunci cand ar trebui sa indice si rezultatul campaniilor anterioare de eutanasiere din Bucuresti: S-au omorat 144.000 caini in 7 ani, in conditiile in care s-a pornit de la 90.000 de caini si, cu toate eforturile de prindere si eliminare fizica, s-a ajuns dupa 7 ani la 140.000 caini!!! . Rezultatul?   Calculati Dvs... 
Cand peste cativa ani cainii se vor inmulti din nou, iar situatia va deveni de nesuportat, vor face din nou apel la populatie pentru „starpire” cu orice pret, si iarasi le mai intra ceva in buzunarele „din dotare”...nemaivorbind de intreaga armata de directori, sefi si sefutzi, platiti cu salarii europene pentru „a se ocupa de problema”...totul pe seama aceluiasi contribuabil...