Despre uciderea delfinilor si balenelor din Danemarca, s-a scris foarte mult si inca mai circula emailuri care solicita lumii intregi sa ia atitudine. Cea mai documentata relatare este insa cea prezentata pe site-ul PetitionOnline:

“Balenele sunt animale sensibile si sociabile cu un sistem nervos extrem de dezvoltat simtind stresul, teroarea si durerea la un nivel mult mai ridicat decat oamenii. In fiecare an in insulele Feroe (Danemarca) localnicii ucid balenele pilot si alte cetacee mici (mai multe specii de delfini) in cadrul unui Festival care omagiaza maturitatea si barbatia tinerilor.

Insularii aflati in barci cu motor incep prin a le mana catre golf, si dau startul vanatorii.  Aceasta dureaza mult si animalele, obosite terifiate si dezorientate ajung in apa mica unde incepe macelul. Localnicii folosesc harpoane de 2.2kg si carlige uriase pe care le infig in animalele ranite apoi incep sa le cresteze pe viu. Apa plina de sange a Golfului se umple imediat de balene mutilate aflate in agonie /muribunde.


Acelasi lucru se intampla cu delfinii Calderon-specie aflata pe cale de disparitie si renumita pentru inteligenta. Ei se apropie de oameni pentru a comunica si se juca. Animalele nu mor imediat.  Indivizii îi taie cu cârlige, o dată, de două sau chiar de mai multe ori. Atunci definii scot nişte ţipete ca de nou-născuţi.
Aceste minunate mamifere, se chinuie, dar nu capătă nici un fel de „consolare” în timp ce mor în propriul lor sânge.

Faroezii celebreaza atrocitatile intr-o atmosfera de carnaval iar participantii de baza sunt tinerii care astfel sunt chemati sa-si demonstreze “barbatia” si “maturitatea”. Indoctrinati inca de mici copiiilor li se permite sa priveasca si sa se distreze, scolile fiind inchise in acea zi de Sarbatoare.


In fiecare an 2000 balene sunt macelarite astfel in Insulele Faroe (aflate intre Ile Shetland si Irlanda) unde familii intregi (femele, pui, etc) de cetacee isi pierd astfel viata pentru distractia localnicilor.

Desi Insulele sunt protectorat al Danemarcei, ele au un Guvern local si reglementari proprii privind aceasta vanatoare.

In afara faptului ca aceasta specie de balene(balena pilot sau cu inotatoare lunga) este listata ca ‘strict protejata” de Conventia Europeana pentru Protejarea Habitatului Natural si a Vietii Salbatice” acesta este un act de barbarie lipsit de sens.


In primul rand, faroezii  elimina un bloc genetic important si provoaca dereglari ecosistemului marin din Atlanticul de Nord.


In al doilea rand –daca practica a luat nastere ca o necesitate de asigurare a hranei-astazi locuitorii nu mai au nevoie de carnea mamiferelor. De altfel, majoritatea ei putrezeste si e aruncata la gunoi (vezi video). Ea nu poate fi nici macar exportata pentru ca nu corespunde standardelor europene –fiind poluata de metale grele si alte toxine.


Este demn de mentionat ca aceasta practica existenta si in alte zone ale Europei a fost scoasa de cateva decenii in afara legii in celelalte state europene.


Faptul ca in timpul sarbatorii sunt macelarite atat balene cat si delfini a determinat aparitia mai multor montaje, clipuri, filme si miscari de protest cu titlul Stop killing dolphins in Denmark(opriti uciderea delfinilor in Danemarca), Whale killing in Denmark(Uciderea balenelor in Danemarca), etc. Este vorba despre acelasi festival crud si stupid!

Mai multe organizatii pentru protectia animalelor europene si internationale au pornit lupta impotriva acestei traditii barbare.Cum putem ajuta?
Pentru a nu ne autoinclude in masa privitorilor si implicit a participantilor pasivi la “macel”  putem lua atitudine prin transmiterea mesajului tuturor prietenilor si cunoscutilor si a semna petitiile internationale deschise pe cele mai importante website-uri.

http://www.petitiononline.com/g0lf1nh0/petition-sign.html
http://www.causes.com/causes/398696-educate-denmark-stop-killing-whales-and-dolphins
http://www.thepetitionsite.com/66/Stop-Killing-Dolphins-in-Denmark/
http://www.facebook.com/pages/Stop-killing-Dolphins-and-Whales/104006939653332