Asociaţia „Prieteni Necuvântători”  a participat ieri 21 iulie 2011, ca invitat la o întâlnire organizată de Prefectura Bacău pe tema câinilor comunitari din judeţul Bacău.

Ne bucurăm că se organizează astfel de întâlniri şi că se doreşte o soluţionare competentă şi firească a unor probleme care apar în sectorul câinilor comunitari. Ca în orice alt domeniu şi în cel al câinilor comunitari există o serie de probleme şi soluţii propuse pentru rezolvarea lor.

Desigur, problema câinilor comunitari nu poate fi rezolvată în câteva luni aşa cum s-a lăsat impresia că s-ar dori. O rezolvare civilizată presupune abordarea problemelor din cât mai multe perspective.

Câinii comunitari nu sunt obiecte, ci fiinţe dotate cu o anumită inteligenţă şi sensibilitate. În acest sens dorim să atragem atenţia domnului Prefect al judeţului Bacău că propunerea lansată în mod public vizavi de modalitatea de a strânge cânii comunitari în adăposturi ar fi aceea de a da o sumă de bani oricărui om aduce la adăpost un câine comunitar, această idee ni se pare imatură, anarhică şi lipsita de respect pentru aceste fiinţe necuvântătoare. Mergând pe acelaşi principiu şi riscând exagerarea s-ar putea propune o sumă de bani oricărui om care aduce un câine comunitar mort (şi astfel scăpăm de ei) sau, schimbând domeniul am putea propune ca fiecare om care aduce un on rănit la spital să i se plătească o sumă de bani şi astfel evităm un serviciu competent, cel al Salvării sau al Smurdului, pentru că sunt prea scumpe.

Orice abordare a problemelor comunitare trebuie să se facă în mod competent şi luându-se în considerare toate obligaţiile legale, sociale, morale, economice, spirituale, etc.

Asociaţia Prieteni Necuvântători a depus la prefectura, in primavara 2011, un plan de masuri privind gestionarea cainilor fara stapan (plan facut public si pe website-ul propriu la adresa www.prieteninecuvantatori.ro/actiuni.php) in baza proiectului CSR capturare-sterilizare-returnare al fundatiilor internationale  Dogs Trust si Battersea Dogs and Cats Home -proiect aplicat cu succes la Oradea, in Malta, Turcia, etc(proiect bine fundamentat si detaliat, transmis -sub forma de brosura- autoritatilor locale).

Asociatia “Prieteni Necuvantatori” susţine ca unică soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari următoarele activităţi:

-Sterilizarea tuturor câinilor cu sau fără stăpân;
-Crearea de adăposturi legale pentru câinii bolnavi sau agresivi;
-Reîntoarcerea în libertate, din locul în care a fost luaţi, a câinilor comunitari după ce au fost sterilizaţi, identificaţi şi înregistraţi;
-Investirea unor surse financiare majore în campanii de informare şi sensibilizare a locuitorilor oraşului, precum şi a celor de la sate.


Asociaţia
Prieteni Necuvântători îşi va oferi sprijinul în orice activităţi susţinute de instituţiile locale care vizează aceeaşi soluţie oferită de noi, soluţie la care am ajuns după ani de experienţă în acest domeniu, după cercetările noastre, după experienţa împărtăşită de alte ONG-uri de acelaşi profil din ţară sau străinătate.

Nu ne dorim să fim atraşi în campanii de spălare de imagini sau, şi mai rău, în campanii care nu decretează în mod clar şi decis care soluţie o urmează.

În concluzie, Asociaţia Prieteni Necuvântători cataloghează această întâlnire lipsită de vigoare practică.
Pe cât de salutare sunt astfel de întâlniri pe atât de nocive devin ele în momentul în care nu au nici o finalitate. Senzaţia tuturor membrilor Asociaţiei noastre care au participat la dezbatere precum şi a tuturor celor pe care i-am întrebat la sfârşitul ei a fost că nu au rămas cu nimic concludent.

Dorim să participăm în continuare la discuţii şi la rezolvări dar care să vizeze un cadrul mai restrâns şi care să vină cu soluţii concrete şi pertinente care să fie acceptate unanim.

 
Preşedinte Dumbravă Zenovia