„In jurul orei 11.00, reprezentantii celor doua Asociatii Prieteni Necuvantatori si Pas in Doi impreuna cu un ziarist, ne-am intalnit in fata portilor Gradinii zoologice din Onesti, loc unde l-am  gasit pe reprezentantul Primariei Onesti(medic veterinar), care ne-a comunicat ca nu ni se permite vizita in interiorul gradinii zoologice, care ar fi pe domeniul privat. Intelegand ca doctorul nu va incalca instructiunile superiorului sau, am fost cu totii de accord ca inspecatrea acestui obiectiv, sa fie realizata doar de catre reprezentantul DSV Bacau, pentru determinarea starii de sanatate a animalelor si conditiile in care acestea traiesc.

Cu toate ca se incalca in mod grosolan   Legea nr.205/mai2004,art.26,par 1, toti cei prezenti am cedat, pentru a nu se creea evenimente violente (dupa cum am fost avertizati de membrii asociatiei din Onesti, care au fost de multe ori  supusi amenintarilor salariatilor din Primarie). Fiind avertizati de ceea ce ni s-ar putea intampla, am solicitat prezenta unui echipaj al Politiei care ne-a insotit pe tot parcursul zilei pentru a ne asigura protectia.                                                                                       
Dupa ce a luat sfarsit inspectarea animalelor din gradina zoologica, ne-am indreptat spre adapostul de caini din oborul de animale Onesti continuindu-ne programul dinainte stabilit cu directorul D. S. V.  Cand am ajuns la bariera din fata oborului, eram asteptati de un lucrator al Primariei care ne-a comunicat ca are ordin de a nu lasa pe nimeni sa intre in incinta oborului si cu atat mai putin pana la adapostul pentru caini. In timpul cat incercam sa-l lamurim pe ingrijitor, ca tot acel spatiu este domeniu public, cu atat mai mult ca programul pentru adoptii caini in ziua de vineri, este afisat de administratorul adapostului intre orele 10.00—12.00, ne-am intalnit pe alee cu reprezentantul DSV (ajuns cu putin inaintea noastra cu masina personala), care  ne-a informat ca toate conditiile oferite animalelor din incinta adapostului sunt in regula,conform O. U. G. nr.155/noiembrie2001.Aneza 1. Am dorit totusi, sa vedem cu ochii nostri. Pe tot parcursul drumului pana la gardul adapostului, lucratorul care ne-a intampinat, s-a tanguit, ca nu stim cat rau i-am facut pentru ca am dorit cu orice pret sa vizitam(macar prin plasa gardului) adapostul. In sfarsit, cand am ajuns la gardul din plasa de sarma, care desparte oborul de animale de adapostul pentru caini, am ramas stupefiati de imaginea oferita de bietele animale (caini adulti, multi dintre ei intr-o stare jalnica de subnutritie, raie pe suprafete intinse, impreuna cu puii de la cateva zile pana la cateva luni). Pe toata  suprafata in care se miscau toti cainii, nu exista decat un singur vas cu un lichid maroniu.Atat! Nici urma de  hrana , cu atat mai mult nu existau vase pentru  apa. Intr-o cusca erau mai multi pui de cateva zile cu ochii inca inchisi, lipsindu-le mama pentru a-i alapta si doi catelusi  morti zaceau in fata custii fara ca vreunul din ingrijitori sa fie interesat a-i ingropa. Pentru ca dintre toti puisorii care incercau sa se catere pe gard,dorind sa scape cu orice pret, era unul mic(negru cu cateva pete albe) care plangea de ti se rupea  inima, am dorit sa-l adopt. Am intrebat unde pot sa ma adresez pentru acest lucru, mi s-a aratat o usa si m-am dus, am batut. Incercand sa intru, un barbat  imbracat in negru, inalt, solid, s-a ridicat de pe un scaun, fara nici un cuvant m-a bruscat, impingandu-ma cu mana in piept si in acelasi timp tragand  usa peste mine. A inchis violent usa, lovindu-ma cu ea. Eu doream sa solicit adoptarea, in timpul programului de adoptie, scris mare pe peretele din interiorul curtii, unde se puteau vedea toate conditiile “perfecte”de ingrijire a cainilor administrati de Primarie.  Din pacate,  echipajul Politiei care avea ordinul sa ne protejeze de eventuale agresiuni verbale sau corporale, nu a vrut sa ne mai insoteasca tocmai in momentul in care s-a produs acesta agresiune, ramanand la bariera oborului.

S-au facut mai multe plangeri: impotriva angajatului adapostului pentru agresiune, impotriva echipajului de politie care in mod voit nu si-a indeplinit obligatiile, impotriva Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, prin directorul sau, care se face vinovat de maltratare si rele tratamente aplicate animalelor pe care le are in administrare si incalcarea legilor L.205/2004,art.6,parag.(2)j,k,l, si O.U.G nr.155/2001, Anexa nr.1: privind asigurarea bunei ingrijiri si conditiile minime pentru functionarea unui adapost. O alta plangere vizeaza lucratorii Primariei care nu au respectat legile L.205/2004,art,26,si Legea 213/ 1998,Anexa,cap.III,paragr.5”
Gabriela Manciu –Director al Asociatiei „Prieteni Necuvantatori” Bacau

„Incercand sa facem o actiune cu asociatia din Bacau, am solicitat sprijinul DSV Bacau si Politiei Onesti ptr a vizita Gradina Zoologica si Adapostul de caini si a vedea conditiile create de Primarie in ultimul an de cand nu mai avem acces in aceste obiective. Atat Politia cat si Dsv-ul au "sprijinit" de fapt autoritatile locale, anuntandu-i de vizita si blocandu-ne noua accesul acolo spunandu-ne ca nu au autoritate ,incalcand "proprietate privata", desi aceste doua obiective se afla pe domeniul public administrate de consiliul local. Cu o zi inainte am reusit sa induplecam un ingrijitor ca sa putem intra in adapost si am constatat ca sunt foarte putini caini comparativ cu numarul capturarilor zilnice. Exemplu: Acum un an de zile aveau in adapost 302 caini, ei in cursul anului au prins zilnic aprox. 10 caini si la ora actuala conform celor spuse de DSV pe data 26 martie a.c. erau 295 de caini in adapost ( dar din cele vazute de noi nu erau atatia). Intrebarea care ne-o punem: ce se intampla in acest adapost si unde sunt cainii care-i prind.Am vazut tot in dupa amiaza aceea , mizerie multa, lipsa hranei si a apei, pui incepand de la cateva zile de viata la cateva luni, amestecati cu adulti, pui fara mame, catele necastrate amestecate cu masculi, deci intr-un cuvant pt autoritatile locale nu exista legea 205/2004 modificata prin legea 9/2008.
A doua zi, in urma controlului, DSV-ul, anunta ca toate conditiile prevazute de lege sunt indeplinite desi ingrijitorii nu schimbase nimic din cele vazute de noi cu o zi inainte, cateii erau amestecati cu cainii maturi, lipsa hranei atat pt pui cat si pt cei adulti, cadavre de caini care nici a doua zi nu erau stranse. Ca sa va faceti o idee de ceea ce am vazut , accesati acest link.” Mirela Teirau- Asociatia „Pas in Doi” Onesti


Foto: 1. "Cainele-cangur": acestui biet patruped ii lipsesc picioarele din fata. Singurul mod de a se hrani este sa se deplaseze sarind precum un cangur. Ar fi minunat ca acest chinuit animal sa-si poata gasi un stapan cu suflet mare!
2. Pui morti in fata custii in care se afla fratiorii lor lipsiti de hrana si caldura materna; 3 si 4 caine mort.