"Pe vremuri animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog"-Valeriu Butulescu 

Actiuni 2011Membrii asociatiei noastre au in grija peste 150 caini comunitari, aflati in diverse locatii. In afara ingrijirii lor, se organizeaza in mod regulat vizite la adapostul de caini al primariei Bacau pentru a contribui cu hrana, vaccinuri, tratamente, etc -toate fiind suportate din fondurile asociatiei ori fonduri personale ale membrilor. In afara acestor responsabilitati zilnice, membrii si voluntarii deruleaza actiuni de sensibilizare a opiniei publice, adoptii, propuneri si sugestii adresate autoritatilor locale, etc.Ianuarie-Februarie 2011 –au fost vaccinati doua randuri de pui caine din adapostul CFR

1 Martie 2011 – Miting pentru dreptul la viata - SUSTINEM STERILZAREA & RETURNAREA ca unica si dovedita solutie pentru rezolvarea situatiei cainilor comunitari.

Martie 2011 S-a depus la Primarie un proiect de educatie pe legea 350/2005 in cadrul “Programului annual al finantarilor nerambursabile de la bugetul local al Mun Bacau pt activitati non-profit de interes general”.

Martie- Aprilie 2011– s-au strans semnaturi petitie FNPA pentru gestionarea animalelor fără stăpân prin Sterilizare, Identificare, Înregistrare şi Returnare. Asoc. “Prieteni necuvantatori” a trimis catre Camera Deputatilor aproape 700 de semnaturi.

4 Aprilie 2011 – Flashmob - O actiune care a durat 10 minute in majoritatea oraselor tarii a marcat “Ziua Internationala a Animalelor Fara Stapan”. (vezi montaj)

Aprilie 2011: actiune in adapostul CFR: castroane, lada frigorifica, mancare(70 kg), deparazitari, tratarea unor animale grav ranite, sterilizarea a 6 caini si deparazitari pui –prin intermediul Nutuvet (plata efectuata de asociatie si membrii ei)

Aprilie 2011: pregatire caini pentru adoptie: deparazitare, vaccinare, carnete de sanatate si sterilizare

16 Aprilie – Targ adoptii 

9-15 Mai – Participarea Asoc. “Prieteni necuvantatori”  la ‘Targul voluntarului” si la “Gala voluntarului” in cadrul SNV (Saptamana Nationala a Voluntariatului). SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si cat mai multi voluntari care sa contribuie impreuna la dezvoltarea comunitatilor lor si sa atraga sprijinul celorlalti pentru activitatea voluntarilor si recunoasterea meritelor acestora.

11 Mai – participare la Targul voluntarului – a fost promovata Asoc. pentru a-i face cunoscuta existenta si activitatea si pentru a atrage voluntari in vederea realizarii obiectivelor

12 Mai – participare la „Gala Voluntarului” ce a avut ca scop promovarea voluntariatului si premierea celor mai merituosi voluntari ai ONG-urilor din judetul Bacau. (revista care atesta participarea Asoc. la Gala Voluntarului)

Mai 2011: pregatire caini pentru adoptie: deparazitare, vaccinare, sterilizare, carnete de sanatate. Printre ei si 17 caini preluati din adapostul CFR predati de Primarie in baza de PV-de asemenea deparazitati, vaccinati, cu carnet de sanatate, etc

14 Mai 2011 – Targ adoptii

25 Mai 2011– Flahmob- Protest impotriva eutanasierii cainilor fara stapan si a sacrificarii cailor salbatici

Iulie 2011: Pregatire animalute spre adoptie: caini si pisici- deparazitare, vaccinare, sterilizare, carnete de sanatate
2-3 Iulie – Targ adoptii
9-10 Iulie – Targ adoptii

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Slideshow made with Smilebox
Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Scrapbooking design made with Smilebox
Click to play this Smilebox greeting
Create your own greeting - Powered by Smilebox
Greeting created with Smilebox
Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Customize your own free digital scrapbook
Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize your own slideshow design

                                     PROIECT PENTRU PROTEJAREA ANIMALELOR FARĂ STĂPÂN
PLAN DE MĂSURI

SCOP

Preluarea custodiei adăposturilor câinilor comunitari.
Sterilizarea și redarea în teritoriu a câinilor neagresivi semiadoptați.
Instituționalizarea câinilor agresivi, bătrâni a puilor și celor cu probleme medicale.
Eliminarea eutanasierii animalelor.

MOTIVARE

Asociația „ PRIETENI NECUVÂNTĂTORI ” dorește să se implice direct în rezolvarea unei probleme locale ce privește pe toți cetățenii orașului .
Asociația dorește să vina în sprijinul Primăriei Bacău prin activitățile sale complementare, fonduri atrase si fonduri proprii.
Campaniile sporadice și costisitoare de ucidere a câinilor au eșuat acolo unde au fost făcute.
Autoritățile locale au interpretat eronat OUG 155/2001 modificată prin Legea 227/2004, în conditiile existenței Art. 1 al. 2 din Legea 205/2004 modificată prin Legea 9/2008 .
Acest articol se referă în exclusivitate la gestionarea numărului de animale fără stăpân ținând cont de legislația europeană cât și națională.
Prin Art 7ind. 1 din Legea 9/2008 se interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, pisicilor și altor animale, cu excepția celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.
Această faptă este încadrată la cruzime și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală.
De asemeni trebuie ținut cont și de Legea 60/2004 prin care România a aderat la convenția europeană pentru protecția animalelor de companie semnată la Strassbourg la 23 iun 2003 si Art 2 lit b ce prevede „ dacă este cazul și animalele fără stăpân” . S-a adăugat „dacă este cazul” convenția referindu-se la acest aspect ( unde există animale fără stăpân), întrucât în majoritatea țărilor europene s-a rezolvat această problemă.
Demn de dat exemplu este Oradea unde în 2004 când și-a început activitatea ONG-ul SOS DOGS existau 4200 câini nesupreavegheați, cu o densitate de 70 de câini pe km2.
Prin programul de sterilizare și returnare s-a ajuns in 2006 la 1224 câini iar la 30.04.2010 la 630 câini adică 10 câini pe km2.
Bulgaria și Turcia care au aplicat programe de ucidere în masă fară nici un rezultat acum implementează un program sterilizare și returnare.
În Italia s-a rezolvat această problemă prin programul sterilizare și returnare.
Sterilizarea atacă cauza micșorând numărul de câini iar uciderea atacă efectul.
Streilizarea poate fi sprijinită și cu fonduri europene pe baza unor programe și documentații.
O.M.S. Geneva a menționat în urma studiilor făcute :
    - diminuarea,controlul asupra populației canine se bazează pe sterilizări , implicând înregistrări, marcaje,educație și supraveghere
    - controlul asupra reproducției este cea mai de efect strategie
    - cercetările făcute împotriva rabiei umane și canine din țările în curs de dezvoltare , au arătat că programele de eutanasiere a câinilor nu a avut vreun efect asupra numărului populației canine.
Cheltuielile din bugetul public
Datorită fondurilor scăzute alocate sporadic municipalitatea nu a putut acoperi necesarul de sterilizare . În orașe unde s-au alocat și fonduri private s-a ajuns la o diminuare considerabilă a efectivelor canine și ținerea acestora sub control.

Obiective

1)    Identificare și înregistrare
2)    Modernizare
3)    Identificare de surse hrană și diversificarea acesteia
4)    Gestionarea eficienta a resurselor alocate câinilor
5)    Creșterea numărului de adopții


ACTIVITĂȚI ASOCIATE OBIECTIVELOR

Identificare și înregistrare

a)    fotografie a animalului (în carnet de sănătate)
b)    semne particulare (în carnet de sănătate)
c)    carnet de sănătate
d)    registru de evidență

Modernizare
a)  preluare în folosință prin concesiue directă a terenului aferent adăposturilor pe o perioadă de 99 de ani
b)    realizare unui sistem de rigole scurgere a dejecțiilor
c)  confectionare și amplasare de cuști
d) confecționare și dotare padocuri cu vase pentru mâncare și adăpători
e)    realizare si punere în funcțiune a unei fose septice pentru colectarea dejecțiilor


Identificare de noi surse pentru posibilitatea diversificării hranei

a)    realizarea unei baze de date cu furnizorii
b)    mărirea numărului de membrii, sponsori,susținători
c)    campanii de informare stradale

Gestionarea eficienta a resurselor alocate câinilor

a)    stabilirea alocării resurselor pe urgențe și priorități
b)    tratamente eficiente și complete

Creșterea numărului de adopții

 a) stabilire și promovare program de vizitare la adăpost
 b) campanii de prezentare informare și adopții
 c) promovarea acțiunilor și realizărilor pe internet și mass media

EFECT

Programul de sterilizare în masă are un impact psihologic, educațional asupra populației iar programul de ucidere este contrar civilizației, distructiv și conduce la descalificare umană.
Impactul internațional asupra României va fi negativ, vizând cruzimea actelor cât și interesul financiar al aplicării uciderii în masă a animalelor.
Propunerea de colaborare în cadrul acestei activități este susținută de un număr de cetățeni băcăuani lista acestora cu semnături fiind in posesia asociatiei noastre.

Data :   25.03.2011                                                           

Președinte,
Dr. Zenovia Dumbrava

Petitii

 • Proiectul Legii X 912 va intra in curand in plenul Camerei Deputatilor pentru vot. Va rugam sa semnati si sa promovati in continuare petitia Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor pentru solutii durabile in gestionarea populatiei de caini comunitari si impotriva reintroducerii eutanasiei in masa a cainilor. Aceasta petitie ne poate ajuta sa mobilizam si mai multi participanti la viitoarele actiuni, nu doar de protest ci si voluntariat. Semnarea petitiei dureaza doar 2-3 minute, dar salveaza vieti nevinovate.  Va multumim!  Semneaza petitia ...AICI

 • Adoptarea Initiativei Legislative nr. pl-X 912/19/12/2007 (aprobata de Senat inca din 2007), avand ca obiect modificarea si completarea OUG 155/2001. Semnati aici (http://www.petitieonline.ro/petitie-p13295050.html) ; English http://www.thepetitionsite.com/1/Romanians-Stop-Torturing-and-Killing-Animals-Approve-Legislative-nitiative-X912-19-12-2007

                                      


 Actiuni 2010

 

Martie 2010- Promovarea dezbaterilor publice pe tema cainilor comunitari –propuneri catre autoritatile locale. Intalnirea intre reprezentantii asociatiei si Primaria Bacau, DSV si Prefectura Bacau

Mai 2010-Dezbaterea Publica la Sediul Prefecturii Bacau

Iunie-Dec 2010 –prinderea, sterilizarea, vaccinarea, deparazitarea unui numar de aprox 70 caini comunitari, luarea lor in grija membrilor asociatiei si plasarea lor in diverse areale –din resurse proprii ale asociatiei - documentatie disponibila la Dl Candea

Toamna 2010-lucrari de constructie in Adapostul CFR  efectuate prin sponsorizare Dedeman.

Toamna 2010- actiuni in Adapostul CFR Bacau –s-au executat si donat 14 custi pentru caini, s-au efectuat deparazitari si vaccinari, au fost tratati cainii bolnavi

Dezbaterea publica din data de 5 Mai 2010 organizata de Prefectura Bacau impreuna cu Asociatia „Prieteni Necuvantatori” a avut loc in prezenta a 41 persoane (Primari,Vice-Primari,directori de institutii guvernamentale implicate sau persoane desemnate, reprezentanti ai colegiului medicilor veterinari, ai Politiei, ai pompierilor si asociatiile de ocrotire a animalelor din Bacau si Onesti) si bineinteles Prefectul de Bacau,domnul Balan Claudiu, caruia ii multumim inca o data pentru implicare.
In majoritatea celor prezenti, propunerea noastra de a agrea inceperea sterilizarii, a fost primita daca nu cu entuziasm, cel putin cu intelegere. Au fost si cativa reprezentanti care s-au manifestat vehement impotriva sterilizarii si intoarcerii cainilor in teritoriu, invocand rezistenta populatiei fata de animalele de pe strazi. In cursul discutiilor a reiesit ca multi alesi dovedesc o necunoastere sau ignorare a legislatiei romane in vigoare privind relele tratamente aplicate animalelor, singurul dispus a aplica o solutie europeana fiind Vice-Primarul mun.Bacau,d-nul Luchian Dragos.
Din pacate argumentele prezentate de asociatia noastra, cu solutiile OMS si a Comitetului de experti veterinari,pentru eradicarea rabiei umane, precum si calculul Administratiei pt.supravegherea animalelor din Bucuresti nu au reusit sa convinga pe toti participantii la dezbatere,acestia parand surzi la argumentele stiintifice, statistice, ceea ce ne-a determinat sa realizam ca lupta trebuie sa inceapa intai la nivel educational pentru ca audienta sa fie macar deschisa unor programe si solutii noi care in tarile civilizate si-au demonstrat eficienta.
O alta concluzie trista ar fi ca acesti alesi nu vor sa-si asume obligatiile care le revin prin investirea pe care au primit-o de la concetatenii lor,de a alege solutiile cele mai bune pentru localitate, chiar cu pretul pierderii popularitatii. Salariile pe care contribuabilii le sustin, prin taxe si impozite, sunt oferite in primul rand pentru competenta si profesionalism. Competenta presupune si asumare a hotararilor luate.De teama pierderii sustinerii unor concetateni, nu doresc sa-si asume acele hotarari necesare comunitatilor, prevalandu-se de reactiile minoritatii, in locul rabdarii de a aduce tuturor, argumentele corecte care va explica pe larg necesitatea luarii acelor hotarari absolut necesare. mai mult...

Intalnirea dintre reprezentantii asociatiei noastre si Primaria Bacau, DSV si Prefectura judetului Bacau

Această întîlnire, din data de 15 martie 2010, a avut ca scop, analizarea necesităţii de a organiza întîlnirea publică, propusă de Asociatie, cu tema STERILIZAREA, SINGURA SOLUTIE PENTRU STOPAREA ÎNMULTIRII NECONTROLATE A CAINILOR COMUNITARI. În urma discuţiilor, s-a convenit ca această întîlnire să se organizeze în perioada  10-15 aprilie 2010, la ea fiind invitaţi: Consiliul local Bacau, Primăria Bacău, Consiliul judeţean Bacău, Prefectura judeţului Bacău, primarii din Oneşti,Moineşti,Tg.Ocna,Comăneşti,Buhuşi, primari ai comunelor si satelor limitrofe oraşelor şi municipiilor din judeţ, Preşedintele Asociaţiei medicilor veterinari, Preşedintele Colegiului medicilor veterinari, Direcţia Sanitar Veterinară Bacău, Direcţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia pentru Sănătate Publică, asociaţiile pentru protecţia animalelor din Bacău,Oneşti, Comăneşti,Moineşti,asociaţiile de vînătoare din Bacău,Direcţia Silvică Bacău, senatorii şi deputaţii care  reprezintă judeţul Bacău în Parlament, reprezentanţii media Bacău si din tara, reprezentanţii iubitorilor şi neiubitorilor de animale.         

           
Asociaţia PRIETENI NECUVANTĂTORI, prin reprezentanţii săi- Dumbravă Zenovia-Preşedinte, Manciu Gabriela-Director, Berca Victor - au prezentat printre motivele care demonstrează că această soluţie este singura ce se cere aplicată cu efect pe termen mediu si eficienţa din punct de vedere economic, aducînd ca argument analiza comparativă dintre costul unei sterilizări (aproximativ 20EUR/capita ) şi costul întreţinerii/capita, în adăposturile primăriilor, sau chiar eutanasierea lor(dacă s-a făcut respectînd legile sanitar veterinare).
Această analiză comparativă, va fi cu siguranţă argumentul care va face ca şi neiubitorii de animale să nu se mai opună întoarcerii cainilor castraţi,vaccinaţi,deparazitaţi,cu carnete de sănătate şi identificaţi (crotaliaţi s-au cipaţi).

Propunerea noastră este urmatoarea: costul sterilizării tuturor cainilor cu/fara stăpîn să fie susţinut de Consiliile locale (inclusiv prinderea, reîntoarcerea  în teritoriu şi identificarea lor) iar costul vaccinării,deparazitării şi evidenţa carnetelor de sănătate, să fie susţinut de direcţiile sanitar veteri nare ( prin Ministerul de resort). Este drept că, anul trecut nu s-au alocat fonduri pentru vaccinarea antirabie Directiilor Sanitar Veterinare, din absenta unui acord comun referitor la licitatiile pentru cumpărarea vaccinurilor.
Datorită acestui motiv Romania este citată ca fiind ţara din Europa cu cele mai multe focare de rabie (pornind de la animalele sălbatice cu transmitere la cele domestice si in final la om). Iată că în acest moment, problema înmulţirii cîinilor şi pisicilor comunitare a devenit problemă naţională ! Sunt Consilii locale în ţara (Sibiu,Bucureşti,Braşov,Ploieşti,etc) care, în urma studiului de impact prezentat de primari, au înţeles că aceasta este singura soluţie a problemei naţionale(implicit locale). Din acest motiv am propus ca fiecare primar să prezinte la întîlnirea publică studiul de impact al aplicării hotărîrii de castrare şi întoarcere în teritoriu. Consideram ca aceste studii pot fi o solida baza de analiza si discutii  pentru toţi participanţii la dezbatere, pe  lîngă celelalte argumente pro-sterilizare.
 
Dorind să transmitem concluziile ÎNTÎLNIRII din 15.03.2010. facem un  apel la toată media băcăuană, rugîndu-i să le facă publice prin mijloacele care le stau la îndemînă. 

Dezbatere  Publica
Continuând dezbaterea începută pe tema “câinii  maidanezi”, asociaţia de ocrotire a animalelor “PRIETENI NECUVANTATORI” a demarat acţiunea “CASTRAREA”.Această acţiune poate fi desfaşurată cu succes numai cu ajutorul iubitorilor de animale din Bacău. Acum încercăm să întelegem rolul fiecărui participant în desfaşurarea acestei acţiuni.
ASOCIAŢIA este factorul care încearcă să aducă la masa negocierilor instituţiile care pot determina aplicarea unor măsuri urgente şi eficiente pentru micşorarea numarului câinilor fară stăpân de pe străzi. Pentru aceasta,ne-am propus să organizăm o dezbatere publică cu tema "Castrarea, prima actiune pentru stoparea inmultirii cainilor".


Care sunt partenerii ce trebuie să participe la această dezbatere?

 • Consiliul municipal Bacău
 • Primaria Bacău
 • Consiliul judeţean Bacău
 • Prefectura Bacău
 • Direcţia de protecţie a mediului Bacău
 • Direcţia sanitar veterinară Bacău
 • Direcţia pentru sănătate publică Bacău
 • Asociaţiile de vănatoare Bacău
 • Toţi iubitorii de animale din Bacău
 • Asociaţia medicilor veterinari din Bacău
 • Mass-media (presa, radio, televiziune)din Bacău


Propunem ca această dezbatere publica să se desfăşoare în două etape:
PRIMA ETAPA: se ofera posibilitatea fiecarui factor implicat in acţiune, de a-si exprima opiniile în mod public, prin mass-media, în termen de trei luni. In situatia in care  mass-media se considera “ SIGUR “ unul din cei mai importanţi factori, datorită puterii sale de a prezenta obiectiv şi real orice problemă acută a societăţii băcăuane, îi rugăm să se  implice în această dezbatere prezentând toate opiniile în publicaţii şi emisiuni .
A DOUA ETAPĂ: organizarea unei mese rotunde cu participarea tuturor partenerilor, în cadrul căreia să se prezinte concluziile pe care le-a tras fiecare în urma analizei  tuturor  opiniilor. Momentul   acesta este foarte important pentru că această masă rotundă ar trebui să se încheie cu editarea   unui   program pe  termen mediu şi lung, acceptat de toate părţile participante şi cu aplicabilitate imediata!
De ce propunem această perioadă de trei luni  între prima etapă şi cea de a doua? Pentru a-şi evalua   fiecare factor posibilitatile legale, dar mai  ales dorinţa de implicare in această problemă acută a cetăţenilor oraşului Bacău.
Credem că această acţiune este cu atât mai necesară în acest moment când deja s-a declanşat o dezbatere naţională referitoare la alternativele eutanasierii câinilor ori a castrarii lor în masă, in regim de urgenta.

Aşteptăm reacţiile tuturor celor implicaţi în rezolvarea acestei  probleme.
 
Dr.Zenovia Dumbravă-preşedinte al Asociaţiei de ocrotire a animalelor„ Prieteni Necuvântători”


Translate This Page

all rights reserved © prieteni necuvantatori